Dacă-ți place, spune și altora

Dacă-ți place, spune și altora

 

Cum putem ajuta persoanele cu demenţă Alzheimer?

 

10 Sfaturi pentru a le face viaţa mai bună:

  1. Concentraţi-vă pe partea distractivă a activităţii şi nu pe acumularea de noi achiziţii!

Demenţa este o boală care afectează creierul ireversibil, de aceea este necesar să conştientizăm acest lucru şi să ne concentrăm pe consolidarea abilităţilor şi talentelor pe care persoana înca le deţine.

Implicarea în activitate are ca scop alungarea plictiselii.

  1. Încurajaţi persoana cu demenţă să se implice în activităţile zilnice, cum ar fi aşezarea mesei sau golirea coşului de gunoi!

Acest lucru menţine stima de sine.

Implicarea în activităţi uşor de îndeplinit sau în treburi casnice (ştergerea prafului, măturat, aşezarea mesei) previne instalarea sentimentului de inutilitate, oferă împlinire şi reduce din agitaţia persoanei.

 

  1. Găsiţi obiceiurile care o ajută să se destinda!

Este foarte probabil ca o persoana care se bucura să citeasca dimineata ziarul şi să îşi bea cafeaua, să găsească acest lucru plăcut şi dupa debutul bolii, chiar daca nu mai întelege adecvat ceea ce citeşte.

  1. Fiţi felexibili, schimbând activităţile ori de câte ori este nevoie!

Dacă persoana insistă să facă sau să nu facă vreo activitate, nu o fortaţi. Schimbarea de dispoziţie este un lucru frecvent în demenţă.

  1. Adaptaţi activităţile la stadiul bolii!

Pe masură ce boala avansează, creşte dependenţa de îngrijirea din partea altei persoane.

  1. Sprijiniţi persoana afectată să înceapă o activitate!

Multe persoane afectate de demenţă s-ar putea sa aibă energie, însă necesita ajutor la organizarea, planificarea sau finalizarea unei activităţi.

 

  1. Împăţiti activitatea în sarcini care pot fi uşor îndeplinite şi acordaţi ajutor pentru părţile mai dificile!

Concentrarea pe fiecare sarcină, pas cu pas, poate duce la finalizarea cu succes a unei activităţi mai complexe.De exemplu, dacă gătiţi puteţi ruga persoana afectată de demenţă să măsoare ingredientele sau să le amestece.

  1. Nu criticaţi persoana şi nu o corectaţi!

Dacă bolnavul execută o activitate lipsită de importanţă, care nu prezintă pericol şi îi oferă satisfacţie, încurajaţi-o să continue. În cazul în care realizează deficitar o sarcină, nu o corectaţi, ci remediaţi dvs. eventualele “pagube”.

  1. Fiţi receptivi la lucrurile care bucură bolnavul!

Luaţi aminte la ceea ce îi produce placere, anxietate şi îl face iritabil.

Includeţi lucrurile care îi plac în rutina zilnică şi evitaţi-le pe celelalte.

10. Încurajaţi persoana să se exprime prin activităţi precum pictura,desenul, conversaţia, muzica!

Studiile au arătat că terapia prin muzica reduce agitaţia şi problemele de comportament atât în formele moderate ale bolii cât şi în cele severe. Muzica reprezintă o cale de comunicare a emoţiilor, care poate fi folosită chiar şi atunci când limbajul este afectat.

Pentru ca terapia prin muzica să fie eficientă, este bine să ţinem cont de preferinţele muzicale ale persoanei şi să o implicam în alegerea pieselor, în masura în care este posibil. Muzica poate evoca amintiri, stimulând memoria şi influenţează dispoziţia unei persoane.